dilluns, 17 de maig del 2010

AVIÓ


Un avió és una aeronau més pesada que l'aire capaç de volar per l'atmosfera. Conté un cos, en la part frontal del qual es troba la cabina de comandament i a la part restant del cos hi viatgen passatgers o càrrega, unes ales que sostenten l'avió a l'aire, i una cua que en permet una millor maniobrabilitat i estabilitat.

Per l'ús a que es destinen es poden classificar en avions de passatgers, de càrrega, militars (caces, bombarders, espia...), d'acrobàcia, apagafocs, etc.. Pot estar propulsat per un o més motors, situats al cos o a les ales de l'avió segons el model, o bé no tenir motor (en aquest cas l'avió és un planador).
Parts de l'avió:
-ALA: És una superfície que sostenta l'avió en l'aire a causa de l'efecte aerodinàmic i contraresta l'acció de la gravetat. A les ales també es troben els compartiments de combustible. N' hi ha diversos tipus: Simitarra, delta, doble delta, canard, fletxa, fletxa invertida, gavina.
-BUC: És el cos de l'avió en el qual es troben la cabina de passatgers i la de comandaments i els compartiments de càrrega. El seu principi de funcionament es basa en la força aerodinàmica que actua sobre les ales.
-SISTEMES DE CONTROL: Són totes les parts mòbils de l'avió que en ser utilitzades canviant-les de posició, provocaran un efecte aerodinàmic.
-GRUP MOTOPROPULSOR: Són els motors que té l'avió per obtenir la propulsió que requereix per seguir un curs frontal, contrarestant l'efecte del vent.
-TREN D'ATERRATGE: Són uns dispositius mòbils i retràctils de l'aeronau que serveixen per evitar que la part inferior tingui contacte amb la superfície terrestre.

1 comentari:

Vull saber la vostra opinió sobre els articles del blog! gràcies!